17 Νοεμβρίου Μνήμη Πολυτεχνίου

Τι συνέβη στις 17 Νοεμβρίου του 1973; Χιλιάδες φοιτητές και πολίτες οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο, διεκδικώντας την ατομική τους Ελευθερία από ένα καθεστώς που τους την είχε στερήσει. Ζητούσαν να μπορούν να εκλέγουν ελεύθερα τους εκπροσώπους τους, να μπορούν να κάνουν ελεύθερα μάθημα στα πανεπιστήμια χωρίς να έχουν μέσα στα πόδια τους χαφιέδες και ασφαλίτες. Δεν προασπίστηκαν κομματικά ή κλαδικά συμφέροντα – αλλά μόνο τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα που κάθε πολίτης απολαμβάνει σε μια δημοκρατία.

Ήταν μία μεγαλειώδης φιλελεύθερη εξέγερση, καθώς χιλιάδες άοπλοι νέοι στάθηκαν απέναντι σε ένα πάνοπλο καταπιεστικό καθεστώς. Και ναι μεν βραχυπρόθεσμα απέτυχαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά έγραψαν μια χρυσή σελίδα στο βιβλίο των αγώνων για την Ελευθερία.

Αν θέλουμε λοιπόν σήμερα πραγματικά να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου στα σχολεία, ας αφήσουμε στην άκρη τα επαναστατικά τραγούδια και τα κούφια, άσχετα πολιτικά τσιτάτα και ας γιορτάσουμε με υπερηφάνεια το κεκτημένο μας δικαίωμα να ζούμε και να δρούμε Ελεύθερα.

 

0Shares